Viron e-kansalaisuus: mikä se on ja miten sitä voi hakea?

Viron e-kansalaisuus on tullut voimaan vuonna 2014. Sen tavoitteena on vähentää byrokratiaa ja tehdä yrityksen perustamisesta Viroon mahdollisimman helppoa. Siinä se onkin onnistunut hyvin, sillä yhteensä Viron e-kansalaisia on jo 100 000. E-kansalaisuuden avulla yrityksen perustaminen Viroon sen ulkopuolelta onnistuu täysin digitaalisesti. Perustamisen jälkeen kaikki virolaisen yrityksen hallinnointiin liittyvät asiat voi e-kansalaisuuden avulla hoitaa etänä, mistä vain. Laajat yrittäjille suunnatut digitaaliset palvelut yhdistettynä Viron alhaiseen byrokratiaan tekevät e-kansalaisuudesta oikein käytettynä voimakkaan työkalun.1

Miten e-kansalaisuus toimii?

Viron e-kansalaisuus toimii elektronisen henkilökortin sekä tietokoneeseen USB:llä kytkettävän kortinlukijan avulla. Henkilökortti, kortinlukija ja korttiin liittyvä PIN-koodi lähetetään hakemuksen hyväksymisen jälkeen. Kortinlukijan lisäksi e-kansalaisuuden käyttöön tarvitsee ID-software ohjelman. Ohjelma on ladattavissa Windowsille ja Macille.2

Viron digitaalisen kansalaisuuden käyttäminen on hyvin suoraviivaista. Kun kortinlukija on paikoillaan ja ID-software avattuna, niin Viron kansalaisuutta vaativa verkkosivu avaa PIN-koodia kysyvän ikkunan automaattisesti. PIN-koodin syöttämisen jälkeen tunnistautumisprosessi on valmis.2

Milloin e-kansalaisuutta kannattaa hakea?

Lyhyt vastaus on, että oikeastaan aina, kun haluaa perustaa yrityksen Viroon eikä ole Viron kansalainen. Perustaminen on mahdollista myös ilman Viron e-kansalaisuutta, mutta e-kansalaisuus on helpoin ja nopein tapa. Se myös helpottaa yrityksen asioiden hoitamista tulevaisuudessa. Lisätietoja yrittämisestä Virossa löydät Viroon yrityksen perustamisesta kertovasta artikkelistamme.

Viron e-kansalaisuuden hyödyt ovat laajat. E-kansalaisuuden avulla voit esimerkiksi

  • perustaa yrityksen Viroon kokonaan netissä
  • hallinnoida virolaista yritystä mistä vain
  • vähentää turhia papereita digitaalisten palveluiden avulla
  • käyttää valtavaa määrää Viron valtion tarjoamia apuresursseja.3

Suurin osa Viron julkisista ja yksityisistä e-palveluista liittyy tällä hetkellä yrittämiseen, koska se on selkeästi suurin motiivi Viron e-kansalaisuuden hakemiselle. E-kansalaisuus sopii erityisen hyvin yrittäjille, jotka tarjoavat sijainnista riippumattomia digitaalisia palveluita. Yrityksen perustaminen Viroon pelkistä verosyistä ei yleensä ole järkevää, ellei ole mahdollisuutta asua Virossa osaa ajastansa.3

Viron e-kansalaisuuden hakeminen

Käymme nyt läpi kohta kohdalta Viron e-kansalaisuuden hakemiseen vaaditut tiedot ja hakemuksen itsessään. Hakemuksen tekeminen on hyvin suoraviivaista ja lähes kaikki siinä kysytyt kysymykset ovat yksiselitteisiä. Seuraa vain ohjeita, niin kaikki hoituu varmasti ilman ongelmia.

1. Kerää tarvittavat dokumentit

E-kansalaisuuden hakemiseen tarvitset

  • oman maasi henkilötodistuksen
  • kuvan kasvoistasi virolaista henkilökorttia varten
  • lyhyen selityksen e-kansalaisuuden hakemisen syystä
  • lyhyen kuvauksen yrityksesi toiminnasta
  • CV:n (valinnainen).4

Henkilötodistukseksi käy Euroopan unionissa myönnetty henkilökortti tai passi. On hyvä tietää, että henkilötodistus, jota käytät hakemuksen yhteydessä tulisi olla sama henkilötodistus, jolla tunnistaudut myöhemmin noutaessasi virolaista henkilökorttia. Jos käyttämäsi dokumentti ehtii vanheta ennen hakemuksesi hyväksymistä, niin noutopaikalle kannattaa tuoda uusitun henkilötodistuksen lisäksi hakemuksessa käytetty vanhentunut dokumentti.4

Voit ottaa kasvokuvan itse tai käydä ottamassa sen ammattilaisella. Jos päätät ottaa sen itse, niin käytä hyvää valotusta ja osoita kasvosi suoraan kameraa kohden. Halutessasi voit käydä katsomassa tarkat ohjeet ja vaatimukset kuvan ottamiseen.

2. Täytä hakemus

Voit aloittaa e-kansalaisuuden hakuprosessin Viron poliisin ja rajavartiolaitoksen sivulta. Rekisteröitymisnapin painamisen jälkeen syötä sähköpostiosoitteesi ja vahvista se. Sähköpostiisi tullut linkki ohjaa sinut suoraan sivulle, jolla hakemus tehdään. Jos sinulla ei ole aikaa hakemuksen tekemiseen yhdeltä istumalta, voit jättää sen kesken ja tehdä loppuun myöhemmin. Hakemus täytyy kuitenkin tehdä loppuun kahden kuukauden sisällä rekisteröitymisestä, koska muuten käyttäjä vanhenee.4

Ensimmäiset kolme sivua hakemuksesta selittävät itse itsensä. Niillä kysytään lähinnä perushenkilötietoja sekä kuvaa henkilötodistuksesta. Muista ottaa kaikki pyydetyt kuvat riittävän tarkalla kameralla, jotta yksityiskohdat, kuten kirjaimet ja numerot näkyvät selkeästi. Hyvä valotus on myös tämän kannalta tärkeää. Vaihtoehtoisesti voit skannata dokumentit.

Neljännellä sivulla kysyttävät tiedot ovatkin jo vähän mielenkiintoisempia. Ensiksi kysytään CV:tä ja linkkejä hakijan sosiaalisiin medioihin. Jos sinulla ei ole CV:tä, voit avata työhistoriaasi esimerkiksi samalla kun kerrot yrityksesi toiminnasta. Kuitenkin lähtökohtaisesti kaikki kysytyt tiedot kannattaa antaa kysytyssä muodossa. Tällöin hakemus menee varmasti läpi.

Seuraavat kohdat käsittelevät maksutilejä sekä kryptovaluuttaomistuksia. Maksutileihin liittyvät kohdat ovat eroteltu kysymyksiin pankkitileistä ja maksuinstituutioista. Selvennyksenä, että tässä tapauksessa pankeilla tarkoitetaan yrityksiä kuten Nordea, OP, Säästöpankki ja Aktia. Maksuinstituutioilla taas tarkoitetaan palveluita kuten Paypal, Revolut, Payoneer ja Wise. Pankit eroavat maksuinstituutioista siten, että ne tarjoavat asiakkailleen tilien lisäksi lainoja ja toimivat usein paikallisesti. Maksuinstituutioiksi luokitellut palvelut toimivat usein kokonaan digitaalisesti ja tarjoavat käyttäjilleen vain tilejä ja maksupalveluita.

Viidennen sivun kysymykset käsittelevät hakijan mahdollisia talousrajoituksia ja rikoshistoriaa. Kysymykset selittävät taas itse itsensä, kunnes päästään seuraavaan kohtaan:

E-hansalaisuuden hakulomakkeessa oleva kysymys

Kysymyksessä kysytään, kuuluuko hakija mihinkään linkin takana olevan listan ryhmään. Jos listan avaa, niin näkee että siitä löytyy todella hämäräperäisiä ryhmiä, joihin esimerkiksi terroristit ja rikolliset kuuluvat. Älä siis huoli. Tiedät varmasti itsekin, jos kysymys on sinulle relevantti.

3. Lähetä hakemus ja nouda henkilökortti

Viimeisellä sivulla kysytään vielä, mistä virolainen henkilökortti halutaan noutaa. Suomessa noutopaikka on Viron suurlähetystö, joka sijaitsee Helsingin keskustassa. Henkilökortti pitää noutaa paikan päältä, koska noudon yhteydessä otetaan vielä sormenjälki.4 Kun olet tämän kohdan valinnut, niin käy vielä tietosi läpi ja hyväksy käyttöehdot. Hakemus on nyt valmis lähetettäväksi ja jäljelle jää enää maksettavaksi hakemusmaksu, joka maksaa 120 euroa, kun noutopaikka on Suomi ja 100 euroa, kun noutopaikka on Viro.5 Maksun voi maksaa pankin maksukortilla, jollainen jokaiselta varmasti nykyään löytyy.

Hakemuksen käsittelyssä menee lähtökohtaisesti noin 1-4 viikkoa ja kortin lähetyksessä noin 2-5 viikkoa. Kun hakemus on käsitelty, sähköpostiisi tulee päätös sen hyväksymisestä ja arvioitu henkilökortin saapumispäivä. Henkilökortin saapuessa sähköpostiisi tulee ilmoitus, jossa annetaan tarkemmat ohjeet kortin noutamiseen.6 Haettuasi henkilökortin ja kortinlukijan valitsemastasi lokaatiosta, pääset vapaasti käyttämään kaikkia Viron yrittäjille suunnattuja palveluja täysin digitaalisesti.

Lähteet

  1. e-residency of Estonia, Viron tasavalta, vierailtu 9.1.2024 ↩︎
  2. Get started with your digital ID, e-residency of Estonia, 15.12.2023 ↩︎
  3. Is e-residency for me?, Hannah Brown, digital nation blog, e-residency of Estonia, 19.3.2021 ↩︎
  4. How to apply + FAQ, e-residency of Estonia, 27.12.2023 ↩︎
  5. Costs & fees, e-residency of Estonia, 31.12.2023 ↩︎
  6. Application status & timeline, e-residency of Estonia, 8.1.2024 ↩︎